torsdag 30 juli 2015

Årets test!

Ifjol testade jag några olika sätt att så frön och driva upp egna plantor på. I år sår jag alla frön, förutom bönor och eventuella ärtor, i pluggboxarna som jag använt tidigare år. 

Men något nytt måste jag ju testa och det var därför jätte roligt när Granngårdens marknadsförare undrade om jag ville testa några av deras nya fröer. Så i ett paket kom det märgärt, månvinda, sommarmorot och chilipeppar hem till mig. Det var lite sent på säsongen när de kom så chilipepparn valde jag att inte så. Morötterna är lite svåra att odla utan större jorddjup och yta vilket balkongen tyvär inte kan erbjuda. Men månvindan och märgärterna sådde jag. Månvindan fick dela pluggbrätte med solrosor och minisquash.

Det var helt underbara njurformade och glänsande gröna hjärtblad som tittade upp ur jorden. De växte snabbt också, mycket snabbare än deras grannar, och det blev snart tid för omplantering.Sen åkte de ut på balkongen och in igen och avhärdades. Så sakta började de växa på höjden. Kanske inte så snabbt som jag trott, om man jämför med hur snabbt de kom upp ur jorden, men ändå uppåt gick det. Men sen saktade det in och har inte varit så starkväxande som jag trott. Än idag väntar jag på att få se en blomma slå ut och få känna dess doft, som beskrivs på fröpåsen som fantastisk. 

Märgärterna fick kämpa lite mer och kom så sakta upp men jag missade att fotografera dem. Nu lever dem en tynande tillvaro under minisquashen, som kanske är mini i frukten men inte i plantan, på min balkong som tagits över av grönska och där inte en kruka till får plats. Jag ska ta hand om dem lite och hjälpa dem uppåt och hoppas att det ska ge dem lite mer livskraft så att även dem kan få ge lite skörd.

Men som talesättet säger, den som väntar på något gott...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna