söndag 29 januari 2012

Trendspaning FORMEX 2012 vår


Årets ena utställning "FÅGEL MITT e MELLAN FISK" som visar de spådda trenderna under året var inspirerad av naturen, enkelhet och nakenhet. Råa ytor, obehandlat virke, vintage med charmigt bruksslitage, ytor av metall, nakna stommar och lätta, ljusa färger. Udda stolar samsades runt det dukade bordet med robusta limpor, enstaka blommor och grenar i genomskinliga glasvaser. Trädgården, naturen och torpet influerar starkt tillsammans med Wabi Sabi och lekfullhet i pasteller.Foto: anna ellen k.

Foto: anna ellen k.
Foto: anna ellen k.
Foto: anna ellen k.

Foto: anna ellen k.
Foto: anna ellen k.

Foto: anna ellen k.

FORMEX fyller hela Stockholmsmässan och tar minst en dag att ta sig igenom. Mycket studsar av mig direkt eller fastnar inte ens i mitt minne då intrycken är så otroligt många och likaså besökarna. Som många kollegor och andra besökare även uttryckt så fanns det inte så överdrivet mycket nytt i år men en del guldkorn fanns det som jag fastande för.

På Young Designers avdelningen hittade jag stolen "Feel now" av Jimmi Brunstorp som endast har två ben. Den var, trots min misstänksamhet före provningen, både bekväm att sitta på och praktisk. Att den dessutom skapar ett aktivt sittande vilket är bra för kroppens muskultaur och ger möjlighet till ett lätt gung som i sin tur är bra för kreativiteten och närvarheten när man sitter på möten gör den bara ännu bättre. Efter att ha pratat med en av Finlands största gungstolstillverkare på Furniture Fair 2011 förespråkar jag ofta att gungstolen ska användas mer på arbetsplatser på grund av dess positiva effekter, både fysiska och psykiska, då den tränar core muskulaturen och samtidigt främjar kreativiteten. Många har dock lite svårt att se en gungstol i konferensrummet, även om det finns gungstolar med modern och snygg formgivning, och Feel now blir därför ett bra alternativ som inte sticker ut i sin totala formgivning då den är så snarlik en vanlig stol men som ger en snarlik effekt som en gungstol.

Kolormondo som är ett pedagogiskt 3D-pussel som hjälper dig förstå färglära väckte också min nyfikenhet. En jordglob med hela färgskalan, kulör-, valör- och gråskalan. Att det även är en snygg inredningsdetalj är bara ett plus. MANZANAs gummikrukor och organiskt formade planteringstråg stannade jag också vid. Lite synd att planteringstrågen väger så mycket, jag tycker om flyttbara kärl, men dem var härliga i formen. Gummikrukor har ju funnits länge nu men dem här är ändå så härliga i formen så att dem måste nämnas. IO Scandinavia har däremot tagit fram en väldigt snygg lättviktskruka i plast med cement strykning utanpå som tillsammans med färg ger en patinerad känsla.

Sahlins Struts välgörande olja och kräm för torra och nariga händer provade jag och hoppas att dem hittar återförsäljare i närheten av Örebro snart så att jag kan handla lite. Tvålen som jag fick som prov doftade riktigt fräscht men den har jag inte hunnit testa än. Med Mini Empires lekfulla och naturinspirerade textiler lyfts naturen in i hemmet året runt. Det är lekfulla mönster som helt enkelt gör mig glad  :-) Från Goose Office visades väskor och smycken i kork som var annorlunda och nyskapande. Skulle bra gärna själv vilja ha en av de lite större väskorna, några armband och ett skärp. Naturvänligt och snyggt!

Glad blev man även när man kom till Home Structures monter och fick titta på Happy Lights. Ljusslingor och lampor med utbytbara runda, kulörta bollar i tunna bomullssnören. Taklamporna hade härlig storlek och det fanns möjlighet att blanda färgerna till ljusslingorna ger stora möjligheter. Afroarts färgglada korgar och underbara fåglar i återbruk är riktigt härliga, så olika det nordiska och blonda som det visades mycket av i övrigt både på mässan och i den gemensamma utsällningen. Och sist men inte minst så presenterade nya företaget Sthål "Arabesque", en kollektion  med mattallrikar och fat i vit stengods. Designen av Ståhl själva och tillverkningen i Turkiet skapar en härlig servis i mustiga färger med blommande mönster i själva lergodset som jag gärna skulle vilja äta på!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna