fredag 17 januari 2014

År 2014 - en ny start!


Hej,

Äntligen har vi börjat på det magiska året 2014!

Som ett barn på julafton lyser jag upp och njuter när det är nyår. Det är magiskt på så många sätt med de vackra och pompösa raketerna och de delvis galna och utmanande nyårslöftena. Skiftet mellan två år, två historier och två tidseror som bryter mot varandra. Det är just där som det skapas, en ny start, en ny kalender, en ny tid.
Blommande pelargoner första veckan i december.

Ett år som 2014 kan allt hända med en massa möjligheter och skoj planerat redan nu. För att komma ihåg varje års historia tycker jag om att tänka tillbaka på det gångna året och reflektera lite och här är kommer därför en kort resumé:

Det har privat varit ett känslomässigt år med stor personlig utveckling och mycket familj och vänner nära. Det har slitit i själen men nu är den hel...

I mina odlingar blev det därför lite si så där ifjol och det slutade med en tröstsam men liten skörd. Potatisen hade knäpplarverna ätit på, kålen försvann efter att fjärilslarverna blivit tjocka och feta, den dåliga täckduken vittrade sönder över morotsbädden, pumporna fick för lite vatten och näring och ja, det var mycket som inte gick kanske riktigt som jag önskade.

Trots allt detta är det därför alldeles underbart att kunna minnas dessa himmelska mängder av jordgubbar som jag bar in, liter efter liter efter liter, för det tog liksom aldrig slut. Alla de fina och goda bondbönorna som vi smörstekt med lök, alla härliga och kämpar till tomater som vi njutit av och den otroligt fina och krispiga portlaken som förhöjde många sallader och rätter.

Fjolårets största tomat som vägde 654gr
 Det är väl så här det är ibland och det bästa man kan göra är väl just ingenting. Det är väl en balans i tillvaron och världen som måste finnas helt enkelt. I fjol tog jag det därför väldigt lugnt och insåg att då var det mycket mindre stressfullt och mycket mer njutningsfullt att odla. När jag släppte kraven på perfekta och ogräsfria bäddar, finaste skörden och minimalt med skadedjur då njöt jag mer av livet! 

Med ett nytt år kommer ju alltid nya möjligheter. För mig och min sambo innebär det att vi flyttar. Vi har sålt vårt underbara hus till ett härligt och ungt par som jag är säker på kommer att förvalta det ypperligt! :-)

De första sex månaderna ska vi bo på Österlen och njuta av en mildare växtzon sen får vi helt enkelt se vart framtiden tar oss. Det innebär också att jag börjar odlingssäsongen med att odla i någon annans bäddar vilket känns lite som att jag vore i någon annans sovrum när denna någon fortfarande sover. Lite som att jag mentalt tar mig in i någon annans privata sfär, dröm och passion.

Om jag bortser från mina egna känslor i detta så har jag, tack och lov, trots allt en del möjligheter att odla. Som i ett halvt om halvt rensat och påbörjat trädgårdsland, ett gammalt badkar och stora svarta plastkrukor. Det är en rolig utmaning att tänka nytt och kreativt och det ska bli spännande att se vad det kan bli av det hela. Nu ser jag fram emot att börja planera årets sådder :-)

Min nästa utmaning under den kommande säsongen kommer troligen bli det faktum att vi, som det ser ut idag, flyttar igen i mitten eller slutet av juli alltså mitt i växtsäsongen. Det innebär att jag måste planera ordentligt och börja riktigt tidigt i år. Köpa en del plantor redan färdiga och hoppas på mycket värme och sol så att det kan bli tidig skörd. Detta året har jag, vad jag än så länge vet, inte heller något växthus att driva basilika i eller några små, söta tomater. Så det blir att prova mycket nytt :-)

Som min gode vän Johan brukar säga: "Nu kör vi"!
Så håll i hatten :-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna