tisdag 21 februari 2012

"My Home is My Castle" - by Jan Rundgren

Hej

Här kommer del 2 i följetongen från Furniture fair och Lightning fair 2012.
Delarna skrivs nästan helt i kronologisk ordning för att det skapa lite ordning i förvirringen och nu är vi framme vid timmen före lunch då jag satt ner en stund och lyssnade till Jan Rundgrens föredrag "My home is my castle".

Jan pratade om fyra olika trender som han kan se kommer framöver, alla baserade på det personliga hemmet med köket som navet i mitten. Efteråt pratade vi ett litet tag och diskuterade möjlligheterna och det lustfyllda med de trender som han pekar på men även det intressanta med hur dåtidens blomsterrum nu är något som vi längtar till och suktar efter och hur bländade vitt det vita i shabby chic är.

Senare tog jag steget in i hans installation med samma namn som föredraget och upplevde de trender som han pratat om. Jag tyckte att det var härligt att få spattsera runt och kunna känna igen mig själv lite varstans i hans rum och uppleva att det här finns plats inte bara för flera olika människor, utan även flera delar av en och samma människa.

Efter år med det oförlåtligt vita shabby chic känns det avslappnande att trenderna drar sig mot Wabi Sabi och easy living som bejakar livet mer i inredningen än vitheten. Efter några suktande blickar bakåt in i inredningens historia tittar Jan åter framåt och visar trender som bejakar mäniskans behov av att få uttrycka sig själv i sin inredning och att få vara sig själv i sitt hem.


"Creative flow"
som tar fram konstnären, kreativitet, mjuka textilier, återbruk, industri, bistro och grovt trä. Återkommande är det lilla arbetsbordets plats i hemmet."Green room"
är bland annat det gamla blomsterrummet som får komma tillbaka in i våra moderna hem. Med trenden följer även längtan efter att bo på landet och ha utsuddade gränser mellan inne och ute."Köket"
Vi lever mer och mer utan väggar, utan begränsningar som deffinierar vart ett rum börjar och tar slut. Köket får då större yta, vilket ger möjlighet till större möbler och kök i lösa moduler. Gärna med en känsla av industri, bistro och lantkök. Det är mer naturligt och innehåller mer och fler saker med sliten charm och i naturmaterial i en öppen förvaring."Colour of love"
är rustik romantik eller shabby chic med färg. Romantik där vitt blir grått, pasteller sofistikerade och drömmen om att vara prinsessa och ballerina sann. Glada färger i kombination med blommiga mönster och detaljer från fablernas värld som ugglor, fåglar och stubbar skapar en fantasifull värld att stiga in i och drömma sig till. Vägen dit kan vara lite som vägen till Narnia, genom en tavla med stor guldram i 1800-tals hängningen av tavlor och speglar."Graphic silhouette"
skapar kontrast mellan svart och grå skala och kryddade starka färger. Det praktiska och komfortabla är i fokus och möblerna är mindre för att vara mer flexibla och sofforna har högre ben. Enkla ståltrådsmöbler som tex Stringhyllan, föränderliga möbler i moduler som ger möjlighet till utökning eller minskning och lampor som är fästa på väggen med utsträckbara armar för att frigöra golvyta är exempel på praktiska och fiffiga möbler som skapar det enkla och funktionella formspråk som eftersträvas.Del tre i följetongen kommer inom kort och då ska jag visa hur trädgården påverkade årets Furniture och Lightning fair och vilka möjligheter det ger dig och mig när vi inreder vår utomhusmiljö.


Ha en härlig vecka! :-)
Hälsningar
Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna