måndag 27 februari 2012

I trädgårdens tjänst på Furniture fair 2012!

Hej,

Här kommer del 3 av 4 i följetongen från Furniture fair och Lightning fair 2012.

Men före jag börjar skriva om mässan så har jag haft funderingar om att det drar ut på tiden när jag delar upp intryck och inspiration från en och samma mässa i flera delar. Min förhoppning är att det blir mer lättsmält och mer innehållsrikt när det portioneras ut och att du som läsare kanske kan få mer utav det hela än om allt tryckts ihop i ett enda inlägg. Men eftersom jag inte vet om jag har rätt eller fel så skriv gärna och berätta vad du tycker. Jag är nyfiken på hur du upplever det! :-)

Själv gick jag idag och funderade på Jan Rundbergs utställning som jag berättade om i förra inlägget. Hans trendanalyser klickar ihop totalt med andra trendoraklers vittringar inför dena nya säsongen som jag sett lite av här och där. Men än så länge är det dock bara Jan som så tydligt visat upp så många olika stilar och som kan beskriva dem ord på ett så konkret och målande sätt.

Men, men så var det tillbaka till mässan och med avstamp i Jans installation och föreläsning kan jag ju bara konstatera att det är tyvär inte alltid man har möjligheten att ha en stor altan med panorama fönster som gör att man inte vet om man är inomhus eller utomhus eller ett blomsterrum, att arbeta med i sin heminredning. Men en balkong eller en uteplats är ju inte heller så illa och även om det ju då är utomhus vi faktiskt är så finns det mycket man kan göra för att det ska kännas lite både som ute och inne.

Med My Balconias fiffiga möbler blir livet utomhus både mer praktiskt, mer inrett och definitivt roligare och med alla funktioner som deras produkter erbjuder känns en liten balkong lika funktionell och rymlig som en hel takterass. Ett exempel är den här soffan som enkelt blir två stolar med ett bord! Middagen är serverad, snurra runt rumpan på sitsen och njut  :-)
My Balconia har även denna modell av soffa som jag själv gärna själv skulle vilja ha!
Nu har jag ju ingen balkong men som sagt men det är ju inget krav för att få njuta av 
vårsolen i en sån här snygg soffa. Den passar ju precis lika bra på uteplatsen eller varför inte i köket?Dem har som sagt en massa detaljer som gör livet enklare för alla med balkong- eller altanräcke. Varför inte ha grillen fäst på räcket eller vattenkannan, som jag alltid tenderar att bli av med? Om inte det lockar så kanske ett avlångt parasoll, att fästa på räcket eller glatt troll att skratta åt en regnig dag.


Den veckade vita ljuslyktan är stilren och nyskapande men passar ändå lika bra ihop med till exempel en äldre stil på övrig inredning och skulle till exempel vara jätte snygg att sätta in i ett tema som kust, vind och hav. Tänk vass, vindpinat trä, sand och så stilrena vita ljuslyktor.


Att skapa teman på sin balkong är både roligt och,självklart beroende på storlek på balkongen, ganska enkelt. Det är lyxen med att ha balkong jämfört med trädgård. Även om man har en liten trädgård så är det mycket jobbigare att ändra hela grunden med gräsmatta, gångar, träd och buskar för att skapa ett genomgående tema jämfört med balkongen som har en klar grund som inte går att ändra men som är öppen för alla möjligheter. Självklart kan man i trädgården skapa teman i olika rum men vill man ha det genomgående då blir det tuffare. Det kommer mer tankar och idéer om ämnet teman på balkonger och i trädgården i ett inlägg lite längre fram. Håll utkik!

Slutligen så har dem ju även odlingslådor som är stapelbara och som bygger på höjden. Passar både till sommarblommor, salladen eller rosmarinen och ger mycket odling på liten yta!
Producenter och leverantörer av utemöbler finns det en del av på mässan varje år. Just denna gången fastnade jag för Skagerak. Dem har både möbler för specifikt utomhus eller inomhus bruk men också utemöbler som passar lika bra inomhus. Titta gärna in i deras katalog och inspireras. Det känns lätt som att man lyfter och flyger till något annat land när man bläddrar i den ett tag. Vilka bilder och vilken känsla!

Ett annat företag som levererar utomusmöbler är Home Structure som bland annat säljer serien Swiss eForm. Det är en serie produkter i fiber cement som produceras i Schweiz av flera olika designers. Det är stark industri känsla över alla produkterna men med en sådan skön känsla av nakenhet och naturlighet att dem går att sätta in i vilket rum som helst, inne eller ute, och passa in i vilken stil som helst. Härligt och avskalat och så enkelt snyggt med ett fårskinn över, eller istället en färgstark dyna av liggunderlagsmaterial, eller helt naket, eller vilket som...

En uppstickare som syntes redan på Furniture fair 2011 är flux, en ihopfällbar stol i plast som kan användas både ute och inne och som finns i en uppsjö av färger. Med sitt moderna formspråk och häpnandsväckande funktion passar den lika bra på altanen eller balkongen som på konferensen, i vardagsrummet eller i studentkorridoren. Flux finns även i litet format för den lilla sittaren, hunden eller kanske katten.

Slutligen ska jag berätta om mitt besök i en monter med kakel och klinker. Det var Konradssons som visade på ett klinker så tunt, med vackra imitationer av virke och trä men som kan klara ett kallt Sverige på en balkong eller altan. Jag var skeptisk och ställde en massa kluriga frågor. Och handen på hjärtat så klarade dem kanske inte att svara rätt på alla frågorna när vi började prata om uppfarter med bilkörning på och uppbyggnad och tjocklek, men ändå, vilket klinker!

Att bygga ett rum handlar om att skapa ett tak, resa väggar och lägga ett golv och sen tillföra detaljerna. På en balkong finns det ofta redan ett tak, ok, det är lika ofta grannens golv men bättre än inget, och någon form av väggar finns ofta, om än halva eller bestående av tyg eller kanske hela. Men min erfarenhet av balkonger är att golvet ofta bara är ett bart betonggolv som i bästa, eller ofta värsta, fall målats grönt. Därför vill jag på sista rad idag säga att om jag hade en balkong skulle jag börja med att välja ett golv som satte en ton, gav mitt rum mellan inne och ute personlighet och som håller i alla väder, och varför då inte från Konradssons.Med önskningar om vår...
Ha en underbar vecka!
Hälsningar
Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna