tisdag 11 juni 2013

Det går att odla i allt!

Ja, det är ju ingen nyhet direkt men ibland glöms saker bort ändå som potentiella odlingskärl. Här kommer därför två förslag som kanske kan inspirera :-)


Att låta lerkrukor som inte klarat vintern stå i en pallkrage ger både personlighet i de annars ofta så tråkiga pallkragarna men det ger även höjdskillnad i odlingen. Det är något som lätt glöms bort men som kan innebära mycket för hur du upplever din odling. Nu blir det ju inte så jätte stor höjdskillnad just i pallkragen på bilden men på en liten uteplats, en liten altan eller på en balkong kan det ändå göra stor skillnad i upplevelse. Det kan självklart också ge häftig effekt i ett trädgårdsland eller i en rabatt... hmmm det här måste jag ju själv prova!  :-)

Risken finns att krukorna spricker ytterligare men krukorna på bilden har stått så här i några år nu och har inte spruckit mer. Detta är i Skåne växtzon 0-1 men det är ju värt att prova om krukorna ändå är trasig, vart man än bor  :-)Att odla, eller låta naturen odla sig självt, kan också vara vackert! Här är det så enkelt som att gräset självsått sig och fått fortsätta växa. Denna installation har hängt med i några år och jag tycker att den är otvunget härlig!

Om du vill går det ju lika bra att byta ut gräset och istället plantera smultron, busktomat, gräslök eller något annat gott som det både går att äta av och att njuta av. Tomaten är ju bara ettårig men då ges möjlighet att variera vad som ska växa däri utan att behöva ta bort fortfarande levande växtmaterial.

Vill du hellre ha kvar den naturliga vildheten, som här med gräset, så kanske brännässla, kirskål eller maskros kan fungera. Dem går det bra att äta av och samtidigt som  du får en härlig nonchalant upplevelse som verkligen visar att odling är precis vad du själv gör det till, och ibland även naturen...

Det är bara att prova sig fram och skapa nya otvungna odlingsmöjligheter :-)


Lycka till! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna