söndag 23 juni 2013

Framtidens bi bor i staden!

Bilden är från Mötesplats Social Innovation

Det är skrämmande att inse hur lite jag, trots mitt intresse i odling och trädgård i dagens kunskapssamhälle, vet om naturens lagar och vår möjlighet att leva på denna planet. Jag blev för en tid sen blev upplyst av min vän Johan om hur honungsbina påverkar människans möjlighet till liv, vilket var i mycket större skala än jag kunnat tro. Men det var först idag efter ett besök på på Bee Urbans hemsida som jag förstod exakt hur ofantligt stor påverkan honungsbina har på vår möjlighet till liv. Att där även få veta att vissa regioner i världen förlorat 80% av sina bikupor och Sverige ca 25% var än mer skrämmande för mig än min tidigare okunskap. Jag insåg att det är verkligen dags att alla hjälps åt och arbetar för vår gemensamma framtid!
Det finns tack och lov flera olika sätt att odla bin och urban biodling är något som blir vanligare och vanligare i landets storstäder. Kanske kan den utökade möjligheten till odling bli en del av räddningen till att honungsbisamhällena inte ska minska i antal utan istället öka, så att vi människor kan fortsätta leva och ha mat på bordet?
I sista numret av SJs tidning KUPÉ fanns en liten notis om hur just Bee Urban arbetar med fadderskap av både bin och bikupor i Stockholm. Som företag kan du vara fadder och ha en bikupa på taket till ditt kontor eller lager. Men det går även bra, både för företag och privatpersoner, att vara fadder till enstaka bin eller en hel kupa om du vill :-) Underbar idé tycker jag! Liknande verksamhet borde finnas i varje stad i hela landet! Med Bee Urbans budskap "There is no business on a dead planet" som är så rättframt och sakligt är det helt omöjligt att argumentera emot. Det är dags att bli en BEE fadder! Läs mer här på Bee Urbans hemsida.
Nu inser jag att det verkligen är dags att prata med sambon om att ta tag i saken och lära oss allt vi kan, skaffa kupor, dräkt och allt och sen något samhälle att ta hand om och starta vår bana som biodlare. Vi bor ju inte i staden så för oss blir det traditionella bonna bin som inte navigerar på Plattan och Sergels torg utan på grannarnas gärden. I år blir det alldeles för tajt med tid men till nästa år kan vi hinna. Det är dags att sätt i gång och bidra!
2 kommentarer:

  1. Ja du tar upp ett jätteproblem här. Skönt att man kan göra nåt åt det och hoppas att folk i stan gör det. Kul att man i London kan köpa honung från olika stadsdelar. :)

    SvaraRadera
  2. Det var innovativt med att sälja specifikt från olika stadsdelar :-)

    SvaraRadera

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna