tisdag 25 juni 2013

Första jordgubbarna är plockade!

Det är underbart att skörda egen odlat! När det gäller jordgubbar så måste jag säga att det är extra skönt efter att ha läst Trädgårdssurrs inlägg om hur mycket besprutning det är på de jordgubbar som man köper från odlarna. Mina gubbar är inte alla helt hundra i formen men dem är iallfall hundra procent besprutningsfria  :-)

 
Vårt jordgubbsland har vuxit över alla bredder i år och nästa år är det dags att börja byta plantor då det gått tre, fyra år sedan plantering. Så nu blir det till att märka ut eller fuskplantera i kruka de plantor som ska sparas, de yngsta ska ju det vara, och sen till hösten låta de äldre få vila på komposten istället.

Jag funderar på att göra som Bonderöven och täcka jorden med plast och plantera genom uppskurna hål. Det minimerar ogräset och är effektivare än att täcka än med halm. Kanske inte lika snyggt som halm men det kräver mindre ogräsrensning och sen kan det ligga kvar från år till år. Ett annat alternativ är att att prova Trädgårdssurrs alternativ med att täcka med fårull. Ska bara hitta fårbonden så skulle det också kunna funkar bra. Det är definitivt snyggare :-)

I dagsläget är vårt jordgubbsland tyvär så kompakt att det inte går att få dit någon jordtäckning alls. Det kan ju ses som positivt i sig att själva plantorna agerar jordtäckare men det innebär även att det är svårt att se och plocka alla gubbarna och de riskerar att ligga mot jorden och bli dåliga istället. Risken för mögel och andra sjukdomar ökar också avsevärt har jag lärt mig och sen är det svårt att se vilka plantor som slutligen ska bytas ut och vilka som är yngre och som får stanna kvar. Så det där med täta jordgubbsland är inget vidare....

Oavsett vilken täckning jag väljer så kommer jag också att flytta hela jordgubbsodlingen till det större trädgårdslandet där fler ytor ligger med täckning i väntan på att vi ska odla mer. Det enda som fattas nu är att flytta stängslet så är landet större och redo för mer godsaker att växa i! Det är underbart med trädgårdsland  :-)

4 kommentarer:

 1. Det finns ett problem med att lägga plast under gubbarna är att det inte kommer ner så mycket regn om du har stora områden, men sån där ogräsväv kan fungera bättre.
  Älskar jordgubbar, men vi har bara fått en tre gubbar än så länge! Hoppas att det kommer nu när vi går in i juli! :)

  SvaraRadera
 2. Viktigt om du gör som jag gjorde med fårull är att du har rätt ogräsfritt, framför allt fritt från rotogräs.
  Kul föresten att du uppskattade mitt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju tyvär varken ogräsfritt eller rotogräsfritt i mina land så det blir nog till att hålla ullen i gångarna och mypexen i landet istället.

   Radera
 3. Ja, mypexduk borde ju funka bra. Den är inte så väldans snygg men den borde ju funka ypperligt. Jag kom precis på att jag har ju faktiskt sådan som redan ligger i landet för att kväva ogräs. Det blir kanske jordgubbsland där den ligger nästa år istället :-) Tack för tipset!

  SvaraRadera

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna